A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Галицький центр первинної медико-санітарної допомоги" Галицької міської ради Івано-Франківської області

Обережно, кліщі!

Дата: 28.06.2023 15:05
Кількість переглядів: 15

Обережно, кліщі !

З настанням теплих днів підвищується активність кліщів. Серед жителів громад щорічно реєструються випадки захворювань на хворобу Лайма, зараження якою відбувається при кровосмоктанні кліща.

Найчастіше укуси кліща хворі відмічали під час перебування на присадибних ділянках, на дачі, під час відвідування зеленої зони. Після укусу в інтервалі від 2 до 32 днів на місці присмоктування кліща з’являється почервоніння шкіри (еритема) у вигляді рожево-червоного кільця з більш блідим центром, що супроводжується підвищенням температури тіла, слабкістю, болем у м’язах рук, ніг та голови.

Якщо кліщ присмоктався, необхідно звернутися до найблищої лікувальної установи, де спеціалісти нададуть необхідну кваліфіковану допомогу та уважно слідкувати за станом свого здоров’я. Якщо у вас з’явилась навіть легка недуга, не гаючи часу звертайтесь до свого сімейного лікаря та повідомте його про укус кліща.

Застерегти себе і близьких від укусів кліщів можна за умови дотримання нескладних правил:

- для прогулянки на природі слід одягати світлий одяг, штани заправляти в шкарпетки, сорочку в штани і обов'язково кожні 2-3 години проводити огляд з метою виявлення кліщів;

- на відкриті частини тіла необхідно нанести репелент, що відлякує кліщів;

- домашні собаки, коти можуть занести кліщів до житла, тому слід використовувати репеленти для тварин, регулярно оглядати шкіру тварин та механічно видаляти кліщів.

З турботою про здоров’я,

Ваші сімейні лікарі!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень